18-та годишна среща на Европейската Асоциация по Детска Дерматология

Доц. д-р Ивелина Йорданова представи България в 18-та годишна среща на Европейската Асоциация по Детска Дерматология, състояла се от 7-9 Юни 2018 г. в Лондон, освен като дерматолог също и в ролята на репортер на събитието. Чрез нейните ежедневни репорти от различните научни сесии и благодарение на инициативата на Bioderma – Live Info-Pack, ценната информация достигаше ежедневно до 10 000 дерматолога в Европа, Азия и Америка.

ESPD Londres

Oт 7-9 Юни 2018 г. в Лондон се проведе 18-та годишна среща на Европейската Асоциация по Педиатрична Дерматология (European Society of Pediatric Dermatology ESPD).

Събитието се състоя в Queen Elizabeth II Center, намиращ се в непосредствена близост до сградата на Парламента с известния часовник Big Ben, Уестминстърското Абатство и St’s Thomas’s Hospital със St’s John Institute of Dermatology в Лондон.

Срещата събра около 700 дерматолози, педиатрични дерматолози, педиатри и молекулярни биолози. Вниманието на участниците бе активно държано по време на научната програма на събитието, от най-известните в Европа и цял свят детски дерматолози, автори на популярното специализирано издание по Детска дерматология (Проф. Rudolf Happle от Фрайбург, Германия, Проф. David Atherton, Проф. John Harper от Great Ormond Street Hospital for Children Лондон, Д-р Antonio Torrelo от Мадрид), научни изследователи (Проф. Alen Taieb от Франция, Проф. Jonh McGrath St’Thomas’s Hospital Лондон, Проф. Ami Paller – шеф на отдела за клинични проучвания в областта на дерматологията в Northwestern University’s Fainberg School of Medicine in Chicago, USA) както и много други брилянтни лектори в областта на различните сфери от детската дерматология.

Доц. Йорданова с Основателя на благотворителната организация Caring Materrs now - Обединено-Кралство

Лекциите бяха изнесени на високо научно ниво и в същото време много добре разбираеми. Много от тях се основаваха на резултатите от съвременни генетични изследвания при редица редки кожни заболявания, продиктувани от необходимостта от разкриването на нови патогенетични моменти в развитието на заболяванията, с цел създаването на нови по-успешни терапии. Във всички сесии на тази пълна с енергия и ентусиазъм среща, струеше колегиална топлота и разпознаваемост между членовете на различните мултидисциплинарни екипи, ангажирани в лечението на отделни групи детски кожни заболявания.

Проф. Torrelo обобщи досегашните наръчници за лечение на болестта Атопичен дерматит в Америка, Европа и Азия, като изтъкна изчерпването на ефекта от досегашните добре познати терапии. Проф. Paller представи резултатите от изпитването на нови таргетно насочени терапии, срещу молекули играещи важна роля в патогенезата на Атопичния дерматит, участващи в JAC-киназния и PDE4-фосфодиестеразния път на възпаление в кожата. Представени бяха резултати от Фаза-2 и Фаза-3 клинични проучвания с участието на деца и подрастващи с умерено-тежък до тежък атопичен дерматит в две възрастови групи (6-11 г. и 12-17 г.) лекувани с: локален Tofacitinib (JAC-киназен инхибитор), Crisaborole (PDE4-фосфодиестеразен инхибитор), Dupilumab (IL-4, IL13 инхибитор) и Nemolizumab (IL-31 рецепторен инхибитор) – последните два от групата на биологичните лекарства. Проф. Ami Paller изтъкна че тези нови лечения са доказано много по-безопасни от лекарства като Циклоспорин и Метотрексат в лечението на детски Атопичен дерматит.

Доц. Йорданова с Проф. Rudolf Happle от Фрайбург, Западна Германия

Д-р Veronica Kinsler, консултант по Детска дерматология и молекулярен биолог, шеф на мултидисциплинарния екип, занимаващ се с изследване и лечение на вродени пигментни кожни лезии в Great Ormond Street Hospital for Children, London представи нова класификация в Вродените пигментни невуси, която се базира на данни за ембриологичното развитие на кожата.

Тя подчерта че особено важно при класифицирането на вродените пигментни невуси е определянето на техния брой, локализацията им в съответната топографска област – глава, тяло и крайници, наличието на данни от Ядрено-магнитния резонанс за засягане на главния и гръбначния мозък, проблеми с неврологичния статус на пациентите и необходимостта от неврохирургична намеса. Д-р Kinsler спомена, че съгласно новата класификация на Вродените пигментни невуси, базираща се на ДНК-генетично изследване на повече от 1000 деца с този проблем в Обединеното кралство, наличието на един единствен вроден пигментен невус, независимо от неговата локализация и големина < 20 см в областта на трункуса и крайниците и <10 cм в областта на главата, не крие риск от неврологични усложнения и развитие на Малигнен меланом.

Проф. Edel O’Toole от Royal Hospital в Лондон представи обновена класификация на палмо-плантарните кератодермии, базираща се на клинико-генетични корелации, както и нови възможности за терапия с последното поколение на системните ретиноиди – Alitretinoin. Представени бяха още много добре структурирани и с важно практическо приложение, лекции в областта на заболяванията на косата и ноктите при децата, както и нови възможности за тяхното лечение.

На 18-та годишна среща на Европейската Aсоциация по Детска дерматология бяха представени и пациентски организации, като Пациентската организация “Carring Matters Now” на родителите на болни деца с Вродени пигментни невуси в Обединеното Кралство с основни цел: подпомагане диагностиката и оперативното лечение на болните деца с големи и гигантски Вродени пигментни невуси, подкрепа на научните изследвания в тази област чрез събиране на средства от дарения.

Представена бе и организацията на родителите на деца с тежък атопичен дерматит в Шотландия, Eczema Outreach Support (EOS) създадена през 2011 от майката на болно от тежък атопичен дерматит момиченце, която има за цел да подпомогне емоционално и с практически съвети семействата на болните деца.
Доц. Йорданова пред London Eye в Лондон


Етикети: , , , | В категория: Новини | Публикувано от | юни 8, 2018 4:34 pm


Коментарите са изключени.