Трихологията като акцент в Pierre Fabre Dermo-Cosmetique International Forum of Dermatology, Barcelona Юни 2018

Паметника на Христофор Колумб, Барселона

Във Вторият Световен Дерматологичен Форум организиран от Pierre Fabre Dermo-Cosmetique на 28 и 29 Юни 2018 г. в Барселона, трихологията (науката за болестите на космите и кожата на скалпа) бе една от основните теми, дискутирана в сесията „Коса и кожа на скалпа“. Модератор на сесията беше световно известния Проф. Abraham Zlatogorski от Израел който представи една нова научно обоснована концепция за стареенето на косата, базираща се на резултатите от обективната оценка на този процес, чрез все по-широко използвания от дерматолозите в Европа и САЩ, диагностичен метод трихоскопия (дерматоскопия на кожата и космите на скалпа). Трихоскопията е диагностичен метод, широко използван от дерматолозите в Университетска Дерматологична Клиника Charite Берлин, Германия от Проф. Ulrike Blume, която показа че с годините биологичното стареене на косата води до изтъняване, но не и до промяна в количеството косми по скалпа. Проф. Blume каза още че този процес е най-силно изявен във възрастовата група над 71 г. и при двата пола.

Приложението на трихоскопията като най-съвременен метод при изучаване на проблемите на скалпа и космите при редица заболявания, бе изтъкнато в лекцията на Проф. Bianca Piracini от Клиниката по Дерматология към най-старият университет в Европа – Болоня, Италия. Освен трихоскопска характеристика на скалпа при добре известните групи дерматологични заболявания (автоимунни булозни и съединително-тъканни заболявания, гъбични болести на космите, ареатна алопеция и др.) проф. Piracini представи трихоскопска характеристика на някои нови, описани едва в последните години, заболявания на скалпа свързани с прогресираща алопеция, сред които и Фронталната фиброзираща алопеция, водеща до необратима загуба на косата при жени в постменопаузална възраст.

Проф. Sergio Galvan от Мадрид, Испания пък представи обзор на възможностите за терапия на различните състояния свързани с косопад и алопеция, като за момента в повечето терапевтично резистентни случаи, хирургичните методи свързани с трансплантация на коса, остават единствена алтернатива. Терапията със стволови клетки от космени фоликули или мастна тъкан чрез инжектирането им в кожата, остава все още недостатъчно надеждна, въпреки че е възможно тя да стане по-ефективна в бъдеще. Специално при Алопеция ареата надежда дава лечението с ново поколение лекарства, т. нар. JAK-киназни инхибитори (tofacitinib, ruxolitinib и baricitinib) представляващи малки молекули специфично насочени към ензимите вътре в космените фоликули.

автор: доц. д-р Ивелина Йорданова, д.м.


Етикети: , , , , , , | В категория: Новини | Публикувано от | юли 18, 2018 1:43 pm


Коментарите са изключени.