Онкодерматологията и Фотопротекцията – основни теми в „Pierre Fabre Dermo-Cosmetique International Forum of Dermatology“ в Барселона

На 28 и 29 Юни 2018 г. в  космополитната, шарена и красива Барселона  се проведе Вторият  Световен  Дерматологичен Форум организиран от Pierre Fabre Dermo-Cosmetique, сред основните акценти на който бяха онкодерматологията и фотопротекцията.  Участие във форума взе и доц. д-р Ивелина Йорданова, д.м.

Барселона, ул. „Ла Рамбла“

Изборът на мястото на събитието не беше случаен. Именно в светлата Барселона – дом на невероятни забележителности,   даваща усещането за порив, свобода и различност,  в рамките на този пъстролик и уникален научен форум си дадоха среща добре познатото и най-новите постижения в областта на дерматологията и дермокозметиката.

Във форума участие взеха 1000 дерматолога от 75 страни, сред които и България.  Сесите бяха  водени с участието на 45  световно известни в различна област на дерматологията,  лектори от Европа, Америка, Азия и Япония.  В двата дни на форума, протекъл  с изключителна практическа насоченост,  тематиката бе представена в няколко научни сесии посветени на детската дерматология,  дерматологичните заболявания и грижите за кожата при хора в напреднала възраст, рак на кожата и фотопротекция,  болестите на кожата на скалпа свързани с косопад, атопичен дерматит и  акне вулгарис.   Освен брилянтно изнесените лекции,  много добро впечатление правеха бурните и смислени дискусии с аудиторията, водени и направлявани от тримата модератори, световни експерти по темата от различните континенти, във всяка една от научните сесии.  Акцентът в дискусиите бе поставян върху възможностите за превенция и профилактика на заболяванията. Чест за България бе представянето на Д-р Евгени Христозов дерматолог и основател на  Дерматологични Лазерни Центрове „Lege Artis” в гр. Стара Загора и София, като модератор в научната сесия посветена на Акне вулгарис, наред с едни от най-изтъкнатите световни експерти в областта.   Сякаш в синхрон с Барселона, където магията на живота не стихва 24 часа,  светските вечери  на събитието бяха в изискан стил,  който с лекота позволяваше  професионалните контакти и обмяната на практически опит с колегите от цял свят, да продължават и извън рамките на конгресната зала.

В Сесия Онкодерматология  акцентът бе поставен върху тенденцията към увеличаване на пациентите с рак на кожата в цял свят.  Като основна причина бе изтъкната отново ултравиолетовата радиация, благоприятствана от  прогресивно увеличаващата се озонова дупка в атмосферата  (особено над континента Австралия),  все по-токсичните лъчи на слънцето и изкуствената ултравиолетова радиация в солариумите.  Важно остава значението и на другите мутагенни фактори,  увеличаващи нивата на оксидативния стрес в организма ни,  като тютюнопушене, замърсяване на околната среда, непълноценно хранене  и др.  Бяха представени нови открития в областта на човешкия геном позволяващи създаването на медикаменти, значително по-ефективни и специфични по отношение на раковите клетки в организма на пациентите при някои видове рак.  Отново се постави акцента и върху профилактиката и лечението на кожата с предракови промени.  Специално внимание бе обърнато върху профилактиката на немеланомните видове рак на кожата, чрез своевременно лечение на една от най-разпространените в Европа и целия свят, в частност и в България , преканцероза –  Актиничната кератоза, предшественик на инвазивния спиноцелуларен карцином на кожата по откритите на части на тялото, скалп, лице и гръб на китките,  при населението след 50-60 год. възраст.   Внимание бе обърнато на добре познатите и изпитани от поколения дерматолози медикаменти – Diclofenac гел  и 5-FU (5-fluorouracil) крем, като локални химиотерапевтични средства, чието приложение води до деструкция на туморните клетки посредство взаимодействие с ДНК и РНК на клетката. Една цяла лекция Проф. Nicolas Meyer  от Тулуза, Франция, посвети на новите терапевтични опции при пациентите с Метастазиращ Малигнен Меланом. Той спомена че докато до 2010 г.  продължителността на живота на тези болни е била едва 7 месеца и само 6 % от тях са преживявали до 5 години след поставянето на диагнозата, то днес благодарение на използването на специфична таргетна терапия с BRAF (Vemurafenib и Dabrafenib)  и MEK (Trametinib и Cobimetinib) инхибитори, както и модулиращи имунния отговор агенти (Ipilimumab) терапевтичния отговор е много по-добър, а продължителността на живота при тези пациенти е значително по-голяма, до 3 и повече години при 70 % от болните.

Представяне на  нови таргетни терапии в лечението на Малигнен Меланом

 

В сесията посветена на  фотопротекцията акцентът падна върху безопасността на филтрите, използвани в дермокозметичните продукти. Малко е известно, че далеч не всички продукти, предпазващи от слънчево изгаряне и преждевременно остаряване на кожата, са еднакви. За пореден път стана ясно, че употребата на фотозащитни кремове върху ежедневно излаганите на слънце области – лице, шия, ушни миди, деколте, предмишниците и гърба на дланите не носи риск от хиповитаминоза Д, но със сигурност предпазва от развитието на кожен рак. За да направят фотопротекторите по-комфортни за употреба, през последните години фирмите, произвеждащи дермокозметика използват минерални филтри, микронизирани до наночастици. Съществуват спекулации, според които тези изключително малки частици могат да преминат през кожата и да нанесат вреди на организма. Добре е да се знае, че засега категорично липсват подобни доказателства. По друг начин стоят нещата, ако фотопротекторите се употребяват върху увредена кожа. Поради тази причина употребата на фотозащитни кремове при деца с атопичен дерматит трябва да става или след излекуване или след внимателна оценка на съотношението риск/полза от страна на лекуващия лекар. Специално внимание бе отделено на забраненената за влагане във фотозащитните продукти в Европа, съставка оксибензон, за която е доказано че има неблагоприятен хормонален ефект върху човешкия организъм, както и неблагоприятен ефект върху околната среда и специално върху кораловите рифове. От 2018 г. тя е забранена за влагане в козметични продукти и в САЩ. Разбира се отново вниманието бе акцентурирано върху ефекта на ултравиолетовата радиация върху образуването най-злокачественият рак в човешкия организъм, Малигненият меланом, в много атрактивно представените и с голяма практическа насоченост лекции на лидерите в Интернационалното Дружество по Дерматоскопия – Проф. Giuseppe Argenziano, Ръководител на Клиника по дерматология, Медицински университет в Неапол и Проф. Susana Puig от Дерматологичната клиника в Барселона, Испания.

Доц. д-р Ивелина Йорданова

 


Етикети: , | В категория: Новини | Публикувано от | юли 17, 2018 1:20 pm


Коментарите са изключени.