Атопичният дерматит и Акне вулгарис – най-широко дискутирани в Pierre Fabre Dermo-Cosmetique International Forum of Dermatology, Barcelona Юни 2018

Катедралата Sagrada Familia „Светото семейство“, Барселона


Във Вторият Световен Дерматологичен Форум организиран от Pierre Fabre Dermo-Cosmetique на 28 и 29 Юни 2018 г. Сесията за Атопичния дерматит беше изключително интересна и възбуди дълга и с важна практическа насоченост дискусия, посветена на множество нови възможности за терапия на научния хоризонт. Водещ лектор в тази сесия бе Проф. Andreas Wollenberg от Университета Ludwig-Maximilian в Мюнхен Германия и към него бяха най-много задаваните от аудиторията, въпроси. Той е създателят на проактивната терапия за Атопичният дерматит, пубикувана в най-новата и версия през 2018 г. В това най-ново издание, Проф. Wollengerg постави акцент върху т.нар. базова терапия с емолиенти, продължаваща без прекъсване по време на дългогодишния ход на болестта Атопичен дерматит, както и изкуството да лекуваме пристъпите на болестта за кратко време с локални кортикостероиди, след постигането на ефект от които лечението трябва продължи с локални калциневринови инхибитори. Проф. Wollenberg е добре познат на българските дерматолози, от организирания в България научен форум от Българското Дерматологично Дружество – Мастърклас по Детска Дерматология през 2016 г. в София, където беше също лектор. Споменати бяха редица нови локални и системни терапии, все още в процес на клиничен експеримент и то в най-тежките случаи на Атопичен дерматит, системен Dupilumab, локален Tofacitinib и др. Подчертано бе, че на този етап от развитието на медицината, все пак, адекватната грижа за кожата от най-ранната (неонатална) детска възраст, с емолиенти както и разумната употреба на кортикостероиди и калциневринови инхибитори, остават основна терапия на Атопичния дерматит. Един от пионерите в областта на детската дерматология, Проф. Antonio Torrelo от Детската клиника „Nino Jesus“ Мадрид, Испания, акцентуира в своето изложение върху придобиващото все по-широка гражданственост понятие „кортикофобия“ , представляваща необоснован страх от употребата на кортикостероиди за мазане, особено в детската възраст. Проф. Torrelo изтъкна, че кортикофобията се явява един от основните фактори за развитие на тежки усложнения на Атопичния дерматит в подрастващата и млада възраст, които се лекуват изключително трудно.

Сесията посветена на Акне вулгарис беше една от най-посетените, представена с голяма практическа насоченост, последвана от широка дискусия с аудиторията. Сред тримата модератори на тази сесия бе българският дерматолог Д-р Евгени Христозов, основател на Дерматологични лазерни центрове „Lege Artis“ в гр. Стара Загора и гр. София, партньор в лечението на пациентите на „Специализирана Дерматологична Практика доц. д-р Ивелина Йорданова“. Неговото представяне като модератор на сесия в такъв значим научен форум беше чест за Българската Дерматологична Школа. Представени бяха нови данни за вече утвърдени в практиката медикаменти, нови възможности за лечението на белези от акне, проблема с акнето в по-късната, следпубертетна възраст и неговата връзка с хормоналния статус и индексът на инсулинова резистентност в организма, както и за реалната роля на дермокозметичните продукти в терапевтичните схеми. Важен акцент в тази сесия беше налаганата от всички водещи специалисти в областта напоследък, тенденция към ограничаване употребата на антибиотици за системна и локална употреба при лечението на пациенти с акне. Независимо от страничния ефект на локалните ретиноиди, да дразнят кожата, те заедно с бензоил пероксида, остават основата на почти всички терапевтични схеми, като дермокозметичните продукти имат голямо значение за повишаване на ефективността на тези лекарства и увеличават комфортта на пациентите на фона на терапията. Системните ретиноиди са “задължителни” при тежките форми на акне, както и при случаи, които са терапевтично резистентни на фона на локалната терапия. Представени бяха нови открития в областта на бактериите, които нормално обитават и защитават кожата ни (т.нар. микробиом). За пореден път беше подчертано, че акнето не е заразно заболяване, а резултат от хормонална стимулация на мастните жлези, като освен половите хормони голямо значение имат и хормоните, които отделяме при стрес или след консумация на сладки храни и напитки (така наречените бързи въглехидрати). Затова промяната в начина на хранене и повишената физическа активност, водещи до намаляване нивата на инсулина и стресовите хормони в кръвта на пациентите с Акне, имат голямо значение за успешната им терапия. Интересна беше и дискусията за употребата на лазери, химични пилинги и други медицински процедури за лечението на заболяването. Отново стана ясно, че това са методи за ускоряване на ефекта от лекарствата и не могат да бъдат основен метод за терапия на акне. От друга страна, стана ясно че няма медикаменти, които могат да лекуват задоволително белезите, оставащи след преболедуване от акне и в този случай лазерната терапия, заедно с други дерматохирургични техники си остават най-ефективни. Все пак най-успешната стратегия при “повлияване” на белезите от акне е възможно най-ранното започващо и адекватно лечение на различните форми на заболяването, преди белезите да са се появили.

Автор: Доц. д-р Ивелина Йорданова, д.м.


Етикети: , , , , , , | В категория: Новини | Публикувано от | юли 18, 2018 2:57 pm


Коментарите са изключени.