Клинична дерматология

ДерматологияПървичен преглед

Първичният преглед се състои от обстоен оглед на кожните изменения, запознаване с медицинската история на заболяването, придружаващите заболявания и приеманите от пациента медикаменти, запознаване с предоставената медицинска документация, назначаване и провеждане на допълнителни изледвания при необходимост. Диагностичният и терапевтичният подход на лекаря във всеки отделен случай са индивидуализирани и съобразени с клиничните особености при конкретния пациент.

Контролен преглед

Контролният преглед се провежда за проследяване динамиката и хода на заболяването,  оценка на повлияването му от назначеното лечение и прецезиране необходимостта от допълнителни диагностични и терапевтични мерки.

Консултация за естетични процедури

Представлява подробна консултация по време на която пациентът споделя своите желания и очаквания от естетична намеса. Тъй като често се касае за нереалистични свръхочаквания, базирани на готови модели от рекламите  е необходим обстоен, около 40-50 минутен  разговор  в който лекаря предлага и споделя с пациента реалистичната прогноза за възможните в конкретния случай корекции.

Апаратна диагностика:

Във връзка с осъществяване на първичните и контролните прегледи, лечебното заведение разполага със следните възможности за апаратна диагностика:

Дерматоскопия
Дигитална дерматоскопия – епилуминисцентна микроскопия на целия спектър пигментни (кожни бенки, себорейни брадавици и др.),  непигментни и съдови кожни нарушения с фотодокументация на кожните промени и възможност за проследяването им във времето (на всеки 3-6 месеца)


Дигитална трихоскопияДигитална трихоскопия – трихоскопска диагностика на болести на космите с последна генерация трихоскопска апаратура – европейския стандарт, представляваща комбинация от оптика и софтуер, с възможност за фотодокументация на патологичните промени и проследяване на тяхното повлияване на фона на прилагано лечение (при нужда на всеки 3-6 месеца)


Алергологично тестуване при екземи – установяването на конкретната причина или причини за кожната алергия е изключително важно, тъй като елиминирането на конкретния алерген от контакт с кожата, води до подобрение в състоянието на болния.   В нашата практика използваме стандартна европейска серия от 30 алергена за епикутанно кожно тестуване, производство на швейцарската компания Chemotechnique Diagnostics, които най-често причиняват алергии на територията на Европа.


Кожна биопсия с хистологично изследване
Кожна биопсия  с хистологично  изследване – понякога едни и същи кожни изменения наблюдавани с просто око, могат да бъдат типичен симптом на различни кожни заболявания.  Това налага диагностично уточнение чрез биопсично изследване на кожа с цел оценка на кожните промени под микроскоп  (хистологично изследване). Резултатът е поставянето на точна диагноза и прилагането на различно (конкретно за съответната кожна болест) лечение.


Във връзка с диагностичния и лечебен процес, при нас могат да бъдат извършени следните  манипулации и изследвания:

  • Взимане на материал за гъбични и бактериални инфекции на кожата и лигавиците
  • Взимане на кръв за серологично изследване при венерологични заболявания
  • Консервативна и инструментална обработка на рани
  • Апаратно и инструментално премахване на кондиломи, себорейни брадавици, фиброми и др. доброкачествени образувания на кожата и лигавиците

ценоразпис | за въпроси и записвания